VELKOMMEN TIL SANDBEKK MØLLEARRANGEMENT I 2018: 30. mars: Langfredag fra kl. 13.00. Salg av ertesuppe, så langt det rekker. 4. august: Mølledag fra kl. 13.00. Salg av kaffe/vafler og pølser. Griller til disposisjon. Maling av korn, demonstrasjon av anlegget. 5. august: Gudstjeneste kl. 11.00.
Er det ønskelig med omvisning, ta kontakt med: Per Holt 69 22 77 42 Harald Haug 69 22 44 18
Komitéen: Formann : Halvard Berg Nestleder : Per Holt Kasserer : Harald Haug Sekretær : Ole Chr. Mustorp Styremedlem: Tor Ivar Fosser Styremedlem: Kjell Haug
HISTORIEN OM MØLLA I BILDER SER DU LENGER NED PÅ SIDEN.
FRA RUIN TIL ET MØLLEHISTORISK EVENTYR Den første mølla på stedet var et kvernhus fra 1650. Dagens mølle ble bygd i 1904 og er i dag nyrestaurert. Dette var utgangspunktet. Uten at det årtier tidligere hadde blitt lagt en presenning over taket, hadde den ikke vært til å redde.
MØLLA Som det fremgår av foto var den i dårlig forfatning og her måtte det begynnes fra bunnen. Alle råtne bygningsdeler er skiftet ut. Kledningen på to vegger måtte byttes. Vinduene er laget nye i gammel stil. Det maskinelle inventaret er overdimensjonert for denne møllebygningen. Det er tidligere brukt i ei større mølle, Arneberga Møllebrug i Tistedal. I følge et skjøte av 19.desember 1884, er det innkjøpt fra Gabriel Hofgaard til Halden Bomuldsspinderi og Væveri. Dette inventaret ble lagret og senere solgt til Sandbekk Mølle i Degernes. Som en kuriositet kan nevnes finkverna. Den var laget av ferskvannskvarts og kom fra et stenbrudd i Frankrike. Mølla var i drift fra 1904 til 1932. Da elektrisiteten hadde kommet tidlig i 1920-årene, ble det naturlig å drive møller med denne drivkraften. VANNET HAR ALLTID VÆRT DRIVKRAFTEN VED SANDBEKK MØLLE Sandbekk hadde demmerett i Djuptjern lenger inn i vassdraget. Demningen ved mølla var den gang bygd av sten og tre. Etter hvert begynte den å gi etter. Den var arbeidskrevende å vedlikeholde.
OVERFALLSHJULET Overfallshjulet som særpreger mølla vil vi ta for oss spesielt. Det har en diameter på 430 cm utvendig mål. Det har en bredde på 177 cm. Betegnelsen overfallshjul betyr at vannet via vannrenna fyller skovlene fra toppen. Det blir så tyngden av vannet som utgjør drivkraften. Hjulet består av 32 skovler, hver skovle rommer 120 liter. Et overfallshjul har en utnyttelsesgrad på inntil 80%. Til sammenligning kan nevnes at kvernkallen eller fjærkallen som den også ble kalt, kun har en utnyttelsesgrad på 15%. Overfallshjulet er en nøyaktig rekonstruksjon av det gamle, takket være at det fortsatt hang såpass store rester igjen på akselen.
SAGBRUK
TØRKEHUSET
KVERNKALLEN
Eiere av mølla og området rundt er Helene Teig Mustorp og Ellen og Per Holt
Dette er flishøvelen vi brukte når vi lagde høvelfliser til taket på tørkehuset !
Tørkehuset med pipe - en vakker høstdag i september 2007.
Tørkehuset i juli 2008. Tørkepanna i juli 2008. Ved mølla juli 2008. Idyllisk ovenfor "dammen".
Høsten 2007. |
|
|